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Universidade Lusófona

MARIA HELENA AFONSO MORAIS

Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias

helen.morais@gmail.com

Doutorada Eng. do Ambiente, FCT/UNL. Lic. Engenharia Química pela Universidade de Luanda. Curso de Mestrado em Biotecnologia, FCT/UNL/Instituto Gulbenkian de Ciência e pós-graduada em GQSA, ULHT. Professora Catedrática e Directora da licenciatura em Engenharia Alimentar, ULHT. Foi directora das licenciaturas em Engenharia Biotecnológica e Engenharia do Ambiente (pré-Bolonha), ULHT. Docente a tempo parcial na FCT/UNL de 1993 a 1998. Docente no Mestrado em Tecnologia Alimentar/Qualidade de 1996 a 1998, na FCT/UNL. Investigador Principal do INIAP, até 2008. Orientador/co-orientador de um doutoramento e de um mestrado, pela FCT/UNL. Investigador responsável por 8 projectos de investigação e colaboradora em outros 10. Participou em 27 reuniões científicas int. e em 42 nacionais. Tem 44 artigos em revistas internacionais com referee e 47 em livros de Actas. Foi referee: Int. J. Pure & App. Analytical Chemistry, J.Agric and Food Chemistry e Natural Product Communications.

Habilitações Académicas

GRAUCURSOESTABELECIMENTOANO
DoutorENGENHARIA DO AMBIENTEUNIVERSIDADE NOVA LISBOA1989
LicenciaturaENGENHARIA QUÍMICAUNIVERSIDADE LUANDA-ANGOLA1974
TIPO Descrição ANO
Artigo publicado em revista científica internacional com referee -H. Morais 2008 Antioxidant activity of fruits toward iron under gastrointestinal conditions. Natural Product Communications, 3(3) 345-350 2008
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; E. Forgács; T. Cserháti. 2005. The use of spectral mapping for the study of the enzyme production of the edible mushroom Pleurotus ostreatus Acta Alimentaria. 34 (2): 121-130. 2005
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; A. Jakab, T. Cserháti. 2004. Enzyme production of Pleurotus ostreatus evaluated by the three-way principal component analysis. Eng. Life Science 4 (2): 165-169. 2004
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; E. Forgács; T. Cserháti. 2004. The use of spectral mapping for the study of the enzyme production of the edible mushroom Pleurotus ostreatus. Acta Alimentaria 34 (2): 121-130. 2004
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti. 2003. Comparison of principal analysis and the Tucker3 model- A case study. QSAR Comb. Sci. 22 (4): 449-455 2003
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - Ramos, C; H. Morais; E. Forgács; T. Cserháti. 2003. Effect of tributylphenyltetraethoxylate on production of Pleurotus ostreatus. Appl. Biochem. Biotech. 110 (1): 33-44 2003
Capítulo de livro científico ou técnico - E. Boido; G.Neves; H. Morais; F. Carrau. 2003. Metodologías Analíticas. In: ¿ Antocianos y Betalaínas: Colorantes Naturales de Aplicación Industrial Cyted, Chile, pp 71-94 2003
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; P. Rodrigues; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti and J. Oliveira. 2002. Effect of ascorbic acid on stability of b-carotene and capsanthin in paprika (Capsicum annuum) powder. Nahrung 46 (5): 308-310 2002
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti and J. Oliveira. 2002. Using spectrophotometry and spectral mapping technique for the study of the production of manganese-dependent and manganese-independent peroxidases by Pleurotus ostreatus. J. Bioch. Biophys. Methods. 50: 99-109 2002
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti and J. Oliveira. 2002. Influence of storage conditions on the stability of monomeric anthocyanins studied by reversed-phase high-performance liquid chromatography. J. Chromatography B . 707: 297-301 2002
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; Y. Darwish; H. Morais; T. Mota and A. C. Ramos. 2002. Effect of reduced glutathione on the stability of pigments in paprika powders studied by multiwavelength spectrometry and high-performance liquid chromatography. J. Chromatography A. 949: 269-273 2002
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti; N. Matos; V. Almeida and J. Oliveira. 2002. Stability of anthocyanins extracted from grape skins. Chromatographia Sup. 56: S173-S175 2002
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; P. Rodrigues; C. Ramos; V. Almeida; E. Forgács; T. Cserháti and J. Oliveira. 2002. Effect of blanching and frozen storage on the stability of ¿-carotene and capsanthin in red pepper (Capsicum annuum) fruit. Food Science and Technology International. 8 (1): 55-59 2002
Capítulo de livro científico ou técnico - A. Pastor; F. Ferreira; H. Morais. 2002. Metabolitos Secundarios en Especies del Género Capsicum. In: Capsicum y sus Derivados en Iberoamérica. I. Loayza (ed). CONACYT, Bolívia, pp 79-126 2002
Capítulo de livro científico ou técnico - F. Ferreira; H. Morais; I. Loayza; A . Pastor; E. Wittig. 2002. Métodos de Análisis y Estándares. In: Capsicum y sus Derivados en Iberoamérica. I. Loayza (ed). CONACYT, Bolívia, pp 127-166 2002
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - A. Kósa; T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota; A. C. Ramos. 2001. Profiling of colour pigments of chili powders of different origin by high-performance liquid chromatography. Journal of Chromatography A, 915: 149-154. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; M. H. Morais; T. Mota; A. C. Ramos. 2001. Separation of color pigments of chili powder on narrow-bore HPLC columns. A comparison. J. Liq. Chrom. & Rel. Technol., 24 (3): 425-433. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti; J. S. Oliveira. 2001. Lignin-modifying of Pleurotus ostreatus grown on agro-residues. Acta Alimentaria. 30 (4): 363-372. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti; J. S. Oliveira; T. Illés. 2001. Three-dimensional principal component analysis employed for the study of the ß-glucosidase production of Lentinus edodes strains. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems 57: 57-64. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - A. Kósa; T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota; A. Ramos. 2001. Profiling of colour pigments of chili powders of different origin by high-performance liquid chromatography. Journal of. Chromatography A. 915: 149-154. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee -T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota; A. Ramos. 2001. Study on the stability of colour pigments of paprika (Capsicum annuum) powders by multiwavelength spectrometry and HPLC. Chemiczna Analyticzna (Warsaw). 46: 361-368. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota; A. Ramos. 2001. Separation of colour pigments of chili powder on narrow-bore HPLC columns. A comparison. J. Liq. Chrom. & Rel. Technol. 24(3): 425-433. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; A. Ramos. 2001. TLC-FTIR of color pigments of chestnut sawdust. J. Liq. Chrom. & Rel. Technol. 24(10): 1435-1445. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; T. Cserháti; E. Forgács. 2001. Effects of fluorescent light and vacuum packaging on the rate of decomposition of pigments in paprika (Capsicum annuum) powder determined by reversed-phase high-performance chromatography. Journal of. Chromatography A. 936: 139-144. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; T. Cserháti; E. Forgács; Y. Darwish; Z. Illés. 2001. Effect of the composition of culture media on the laccase production of Lentinus edodes strains. Acta Biotechnol. 21 (4): 307-320. 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee H. Morais; E. Forgács; T. Cserháti; J. S. Oliveira; T. Illés; 2001.Three dimensional principal component analysis used for the study of enzyme kinetics. An empirical approximation for the determination of the dimensions of component matrices. Quant. Struct.-Act. Relat. 20:Act. Relat. 20: 24 2001
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota. 2000. Chromatography in wine analysis. LC.GC Europe. 13(4). 254-264. 2000
Artigo publicado em revista científica nacional com referee - H. Morais; A. Ramos; C. Ramos; L. Gomes. 2000. Protein degradation of fresh lamb meat treated with organic acids (acetic and lactic acids) and stored at chill temperature. Agronomia Lusitana, 48 (1-2): 5-16. 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota. 2000. Liquid chromatography of natural pigments. Biomedical Chromatography. 14: 281-286. 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - G. A. C. Kiss; E. Forgács; T. Cserháti; T. Mota; H. Morais; C. Ramos. 2000. Optimisation of the microwave-assisted extraction of pigments from paprika (Capsicum annuum L.) powders. Journal of Chromatography A, 889: 41-49. 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais, C. Ramos, N. Matos, J. Oliveira. 2000. Production of shiitake mushroom (Lentinus edodes) on lignocellulosic residues. Food Science and Technology International. 6 (2). 123-128 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota. 2000. Liquid chromatography of natural pigments. Biomedical Chromatography. 14: 281-286. 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - G. A. C. Kiss; E. Forgács; T. Cserháti; T. Mota; H. Morais; C. Ramos. 2000. Optimisation of the microwave-assisted extraction of pigments from paprika (Capsicum annuum L.) powders. Journal of Chromatography A, 889: 41-49. 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti; J. Oliveira. 2000. Kinetic parameters of the degradative reactions of ß-carotene and capsanthin of hot red pepper stored in oxygen and vacuum atmosphere in presence or absence of light. Herba Polonica, Tom XLVI, 4: 283-290 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - C. Ramos; H. Morais; E. Forgács; T. Cserháti; N. Matos; J. Oliveira. 2000. Biochemical characterisation of xylanases of four strains of Lentinus edodes. Chemical & Environmental Research, 9(3&4): 219-227 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; C. Ramos; E. Forgács; T. Cserháti; N. Matos; J. Oliveira. 2000. Lentinus edodes: biochemical characterisation of ß-glucosidases produced by four strains. Chemical & Environmental Research, 9(3&4): 235-243 2000
Artigo publicado em revista científica nacional com referee - C. Ramos; H. Morais; N. Matos; V. Almeida; J. Oliveira. 2000. Estudo da actividade da lacase produzida por uma estirpe de Lentinus edodes (Berk.) Sing: relação entre a actividade enzimática e a formação de carpóforos. Agronomia Lusitana, 48 (1-2): 17-34. 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais, C. Ramos, N. Matos, J. Oliveira. 2000. Production of shiitake mushroom (Lentinus edodes) on lignocellulosic residues. Food Science and Technology International. 6 (2). 123-128 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; H. Morais; T. Mota; C. Ramos. 2000. Separation and quantitation of colour pigments of chilli powder (Capsicum frutescens) by high-performance liquid chromatography-diode array detection. Journal of Chromatography A, 896: 69-73. 2000
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - P. Rodrigues; H. Morais; T. Mota; J. Oliveira; E. Forgács; T. Cserháti. 1999. Effects of storage conditions on the stability of colour pigments of paprika (Capsicum annum) studied by HPLC and multivariate methods. Acta Alimentaria, 28 (1): 29-38. 1999
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; P. Rodrigues; H. Morais; T. Mota; J. Oliveira. 1999. Inclusion of the standard deviation of data in spectral mapping. A case study. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 46: 93-98. 1999
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; P. Rodrigues; H. Morais; T. Mota; J. Oliveira. 1998. Separation of pigments of paprika (Capsicum annuum L.) powders by adsorption and reversed-phase HPLC. A comparative study. Herba polonica. Tom. XLIV, 4: 274-279. 1998
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - H. Morais; A. Ramos; L. Gomes; C. Ramos. 1998. Degradation of the sarcoplasmic and myofibrillar proteins of lamb meat treated with organic acids, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 7/48, nº2 (S): 204-209. 1998
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - P. Rodrigues; H. Morais; T. Mota; J. Oliveira; E. Forgács; T. Cserháti. 1998. Use of HPLC and multivariate methods for the evaluation of stability of colour pigments of paprika (Capsicum annuum) powder. Analytica Chimica Acta. 372: 411-416. 1998
Artigo publicado em revista científica internacional com referee - T. Cserháti; E. Forgács; P. Rodrigues; H. Morais; T. Mota; J. Oliveira. 1998. Liquid chromatographic separation of colour pigments of paprika, chilli and red wine. A review. Herba polonica. Tom. XLIV, 4: 280-286. 1998
Capítulo de livro científico ou técnico ¿ H. Morais; J. S. Oliveira. 1990. Valorização de efluentes de destilarias através da produção de proteína microbiana (Cândida utilis), in: Produção de novas proteínas e utilização de recursos inexplorados, M. T. A. Collaço, M. H. Sampayo e H. Pereira (eds.), pp 461-482. 1990